2024. évi Vegyes-csapat Világbajnokság

Október 12-19. között rendezik az idei Vegyes-csapat VB-t 39 ország részvételével, ahol a magyar delegált csapatot dr. Halász Csilla, Ézsöl Gábor, Fóti Balázs és Szabó Enikő alkotja. Az eseményt Skóciában, Aberdeenben rendezik, immáron 4. alkalommal ezen a helyszínen.

A magyar csapat az ’A’ csoportban mérkőzik a továbbjutásért az alapszakaszból. A kiosztások az alábbiak szerint alakultak:
A csoport: Kanada, Csehország, Anglia, Magyarország, Lettország, Új-Zéland, Fülöp-szigetek, Törökország
B csoport: Ausztrália, India, Írország, Olaszország, Nigéria, Lengyelország, Puerto Rico, Svédország
C csoport: Brazília, Spanyolország, Hong Kong, Románia, Skócia, Szlovénia, Tajvan, Egyesült Államok
D csoport: Ausztria, Dánia, Észtország, Japán, Hollandia, Norvégia, Szlovákia
E csoport: Belgium, Finnország, Németország, Kazahsztán, Kenya, Svájc, Ukrajna, Wales

Az alapszakasz október 12-től 17-ig tart, aminek végén a csoport első három helyezettje automatikusan továbbjut a nyolcaddöntőbe, valamint a csoportok legjobb 4. helyezettje is bejut a top16-ba.

A nyolcaddöntő mérkőzéseit október 18-án késő délutánig bonyolítják le, majd ezt követik este a negyeddöntők. Az elődöntő és döntő másnap, október 19-én lesz.

Az élő stream itt követhető, míg az eredménykövetés itt.

A kiutazás előtt Észöl Gábor válaszolt néhány kérdésünkre a versennyel kapcsolatban:

  1. Hogyan telt a felkészülésetek a csapattal a világbajnokság előtt?

Az idei évi felkészülést a már hagyományos módon végeztük, nyáron száraz edzéseink voltak egyénileg, szeptembertől pedig megkezdtük a jeges edzéseket. A budapesti pálya nyitásától a VB-ig tartó időszak mindig nagyon rövid, így a szezon eleji belerázódást fel kell pörgetni. Ezt idén nagyon sok szituációs gyakorlattal igyekeztünk elérni, ahol kipróbáltunk különböző stratégiákat és megbeszéltük a helyzeteket, közösen vontunk le következtetéseket. Egyfajta gyorsított csapatépítés volt ez, amire akkor is szükség van, ha már sok éve játszunk együtt. Sőt időnként talán még jobban is, hiszen a VB-re erős motivációval kell megérkeznünk, amihez szükséges az a fajta pozitív inspiráció, amit a versenyző az első világversenyén önkéntelenül is megkap, átél.

Ebbe a rövid időszakba még belecsúszott Enikő és Balázs vegyes páros szakágban lévő B ligás szereplése, amit ebben az esetben a felkészülés szempontjából is rendkívül hasznosnak értékelünk. Ezúton is gratulálunk a győzelmükhöz.

Szeptember elején a friss jég mindig a legjobb körülményeket biztosítja Budapesten, így volt ez idén is. Úgy gondolom kiváló versenyjégen tudtunk gyakorolni, talán a pálya sebessége lassabb, mint, ami a VB-n várható. Ez sem az első alkalom lenne, bízom benne, hogy gyorsan megtanuljuk majd kezelni és tudunk alkalmazkodni hozzá.

Úgy gondolom Csilla folyamatosan jó formában van, maximálisan bízhatunk a felkészültségében.
A magam részéről sajnos egy régebbi térdsérülésem újra előjött, ami nehézséget okozott a felkészülésben. Bízom benne, hogy mostanra ez is rendbejött és kitart a verseny végéig.

  1. Mi a csapatotok legerősebb pontja, amivel úgy érzitek győzelemre tudjátok vinni a mérkőzéseket?

Az erősségünk a rutin, a sok éves együtt töltött játékidő, az ebből származó tapasztalat és összhang, a seprés technikánk, a jég olvasása és a stratégia. Sok minden, tehát a curling rendkívül összetett sportág. Ezek a tényezők sokszor elegendőek a győzelemhez, de némelyikük önkéntelenül akadályozhat is minket. A rutinban előfordulhatnak rossz beidegződések, a párkapcsolatok játékon kívüli tényezői hatással lehetnek a játékra és még sorolhatnánk. A jó hír, hogy többnyire felismerjük már ezeket, így egyre tudatosabban tudjuk kezelni is a nehézségeket, amire nagy szükség van az eredményekhez.

  1. Milyen célokkal utaztok ki a versenyre?

A 2023-as világbajnokságon szintén Aberdeen-ben játszottunk és végig néztük a teljes mezőnyt és sok mérkőzést. Akkor azt állapítottuk meg, hogy ezt a versenyt akár meg is nyerhettük volna. Az idei évben mások a résztvevő csapatok és a sorsolásunk sem könnyű. Győzni megyünk, de számolgatni, esélyeket latolgatni nem sok értelmét látom.

Célunk, hogy a legjobb formánkat tudjuk nyújtani és a kőről-kőre, mindig csak az adott mérkőzésre fókuszálva küzdjünk meg az adott ellenféllel. Meglátjuk majd, hogy ez mire elég.

A csapat mérkőzései magyar idő szerint:
2024. október 12. 9:00 Magyarország – Új-Zéland
2024. október 13. 13:00 Törökország – Magyarország
2024. október 14. 17:00 Magyarország – Kanada
2024. október 15. 21:00 Csehország – Magyarország
2024. október 16. 13:00 Magyarország – Anglia
2024. október 16. 21:00 Magyarország – Lettország
2024. október 17. 17:00 Magyarország – Fülöp-szigetek

Szurkolunk a magyar csapatnak, akik a mai nap folyamán utaztak ki Aberdeenbe!

Kép forrása: World Curling Federation