2023. évi Vegyes-csapat Világbajnokság – 0. nap és beszámoló

Megérkezett a magyar vegyes-csapat válogatott az idei Világbajnokság helyszínére, Aberdeenbe, hogy holnaptól összemérjék tudásukat a világ legjobbjaival.

Fóti Balázs csapattag nyilatkozott az első ott töltött napokról és megélésekről, mivel a verseny előtti héten már kiutaztak, hogy szokják a helyet és a környezetet:

“A helyi curling Club 6 sheetes dedikált curling csarnok, így itt nem egy curlingre átalakított jégkorong csarnok ad otthont a VB-nek. Elképesztő élmény látni a helyi curling népszerűségét, mind a 6 pálya reggeltől estig foglalt, délelőtt szenior programok és céges rendezvények vannak, délután gyerek es junior programok, este pedig munka utan teljesen megtelik az épület curlingezőkkel.

Mi is kipróbáltuk a korábbi helyi skót sztar játékos Tom Brewster által karbantartott jeget az indiai csapattal a VB-n résztvevő országok zászlóival körülvéve, köztük a magyar zászlóval.

Pénteken reggel 9:00-kor az official team meetinggel hivatalosan is megkezdődik a VB, ezért ma curling mentes napot tartottunk. Meglátogattunk egy közeli autentikus skót kastélyt, egy gyönyörű vízesés mellett ebédeltünk és végül a tengerparton zártuk a napot. A curling szülőhazája, Skócia nagyon szép hely.”

Az FTC Hammer Time csapata a csoportbeosztásnál a B csoportba került az alábbiak szerint:

A csoport: Belgium, Anglia, Írország, Izrael, Japán, Hollandia, Skcia, Svédország és Wales
B csoport: Ausztrália, Kanada, Tajvan, Finnország, Magyarország, Litvánia, Új-Zéland, Lengyelország és Szlovénia
C csoport: Ausztria, Brazília, Észtország, Németország, India, Olaszország, Spanylország és Egyesült Államok
D csoport: Csehország, Hongkong, Latvia, Nigéria, Norvégia, Szlovákia, Svédország és Ukrajna

Az indulásuk előtt válaszoltak néhány kérdésünkre, érintve a csoportbeosztást is:

1.Hogyan készült a csapat a Világbajnokságra, miket kellett fejlesztenetek csapaton belül a felkészülés során? Hogyan sikerült összességében a felkészülésetek?

A csapat tagjai elsősorban futásokkal készülnek tavasz óta, hogy kondícionálisan jól bírjuk a sorozat terhelést a VB-n. A futóedzések csúcspontja a közös UltraBalaton indulás volt, ami kiváló csapatépítési programnak is bizonyult és azóta is rendszeresek maradtak a futások. A jeges edzéseket a pálya nyár végi nyitása óta, heti három alkalommal végezzük, a fókuszt elsősorban a draw és front kövek sebességének gyakorlására helyeztük. Ehhez jól kapcsolódott a csapat két tagjának vegyes páros OB-n való részvétele, ahol szintén ezek a dobás típusok vannak többségben. Részt vettünk még egy 1 napos tornán, ahol két meccset játszottunk, ezeket magabiztosan nyertük, természetesen ezeken nem az eredmény volt a fontos hanem, hogy játékba lendüljünk, de mivel több éve együtt játszunk, az ennek köszönhető összeszokottság és a korunkból fakadó rutin miatt zökkenőmentesen ment  A rendelkezésre álló rövid időben limitált felkészülésre volt lehetőség, de ez a többi csapatnak is hasonló adottság a VB-n, ezért úgy véljük elsősorban nem ez lesz majd a döntő a mérkőzéseken Aberdeenben.

2.Mit szóltatok a csoportok beosztásához, hogyan fogadtátok a leendő ellenfeleiteket? Kit gondoltok legerősebb ellenfeleteknek és kivel szemben vártok előzetesen sikereket?

Nehéz előre felmérni az erőviszonyokat és véleményt alkotni az ellenfelek és a csoportok erősségéről. Vannak olyan csapatok, akiknek a játékosait ismerjük, láttuk már játszani őket vagy játszottunk már ellenük kisebb nemzetközi versenyeken, ugyanakkor sok általunk nem ismert csapat és játékos is szerepelni fog a tornán. A WCF világversenyek színvonala évről-évre erősebb, egy világbajnokságon nincs könnyű ellenfél vagy könnyű meccs, senki ellen nem mehetünk fel úgy a jégre, hogy félvállról vesszük a mérkőzést, mindenki ellen a legjobb tudásunkat kell adni és végig koncentrálni. Természetesen vannak olyan ellenfelek, akiknek kevesebb curlinges múltja és tapasztalata van, ezért minket lehet esélyesebbnek tekinteni, de a curlingben sokszor nyer az előzetesen esélytelenebb csapat, ezért nem szabad, hogy ez befolyásoljon minket. A csoportunkról elmondható, hogy nálunk van a legtöbb nem európai ellenfél, Ausztrália, Új-Zéland, Tajvan és Kanada. A kanadai curling kiemelkedően eredményes, ezért ők tűnnek előzetesen a csoport, de akár a VB egyik favoritjának, ugyanakkor a tajvani csapat játékosai is Kanadában űzik a sportágat. A csoport európai csapatai nem a közvetlen élmezőny országai közé tartoznak, így mindenképpen szoros meccsekre számítunk. A vegyes VB-n mindig feltűnnek családi csapatok, ami különlegesség, mert más szakágakra kevésbé jellemző, a csoportunkban nálunk két házaspár játszik, míg a finneket a Santti család képviseli. A lengyelek több éves eltiltás után térnek végre újra vissza a VB-re, ráadásul az egyik legerősebb párosuk alkotja a csapat gerincét.

3.Mit vártok az idei Világbajnokságtól? Milyen célokat tűztetek ki magatoknak?

A VB-n pozitív mérleggel szeretnénk zárni, ehhez 4-5 győzelemre van szükség a csoportban, ez akár továbbjutást is érhet, de nem szeretnénk számolgatni, csak meccsről-meccsre haladni. 5 nappal korábban utazunk ki és 3 napig a VB jégen és VB kövekkel fogunk edzeni, hogy minél több információnk legyen a pályáról és a kövekről, illetve mire elkezdődik az első mérkőzésünk, otthonosan mozogjunk a csarnokban, ne vonja el a figyelmünket a közeg. Mindemellett jó hangulatban, örökre szóló élményeket szeretnénk szerezni, végül is ezért rajongunk a curlingért és ezért űzzük ezt a szeretett sportunkat amatőrként is versenyszerűen.

A vegyes-csapatunk mérkőzései az alábbiak szerint fog alakulni (magyar idő szerint):
Október 14. 21:30 Magyarország – Lengyelország
Október 15. 13:00 Új-Zéland – Magyarország
Október 15. 21:00 Szlovénia – Magyarország
Október 16. 21:00 Litvánia – Magyarország
Október 17. 17:00 Magyarország – Finnország
Október 18. 09:00 Tajvan – Magyarország
Október 18. 17:00 Magyarország – Ausztrália
Október 19. 09:00 Magyarország – Kanada

A Magyar Curling Szövetség szurkol a vegyes-csapatnak a VB szereplésükhöz és pontokban gazdag mérkőzéseket kíván nekik! Hajrá Magyarország!

#WMxCC2023