Nyáron sem áll meg a munka: Így készül a Vasas Nők csapata 2024/2025-ös szezonra

A Vasas Nők nyári felkészülése korán elkezdődött. A szezon befejezésével azonnal kezdetét vette a fizikális felkészülés, melyhez külső segítséget kértek Kovács Attila személyében. A közös munka megkezdése előtt egyeztettek a nyári erőnléti munka alapjairól, így itt terítékre került a sportágspecifikus mozgás és annak továbbfejlesztéséhez szükséges szupportozás.

Kovács Attila, személyi edző beszámolt a nyári munkáról részletesebben:
˝Elsődleges fontosság a stabilititás, mobilitás és a rövidtávú állóképesség kiemelése és fundamentumra helyezése volt. Meghatároztuk, hogy heti 2 alkalommal kardio terhelés és 2 edzőtermi foglalkozás lesz az alap. Kardió szempontból az intervall edzésre van szükség a Curling sajátosságai miatt. A futás, az evezés, C2 ergométer és airbike eszköztárból építettem fel a feladatsorozatokat. Állandóan változó terheléseket szabtam meg, hogy az alkalmazkodás készsége biztosítva legyen a versenyzők számára és ezzel előnyhöz juthassanak a rövidtávú állóképesség megszerzéséhez. Bár a sportban söprés közben pár másodperces fizikai aktivitás esik a sportolóra, az általam előírt kardió program ezt pozitívan támogatja.

Az edzőtermi programozásnál a fókusz a stabilitás és a mobilitás volt, tekintettel arra, hogy ennek a sportnak a dobásnál ez a két legfontosabb alapja. Az első két közös találkozásnál a versenyzőket megvizsgáltam mobilitás és stabilitás tesztekkel és ezeket kiértékeltem. Az eredményeket alapul véve állítottam össze egy nyújtás anyagot számukra, melynek elsajátítását, megtanulását követően minden egyes nap kötelezően végre kellett hajtani a lányoknak. Az edzésükbe a stabilitás fejlesztéséhez sok egylábas, egyensúlyi gyakorlatot építettem be. Sajáttestsúlyos illetve barbellel, kettlebellel és dumbellel terhelve őket. A söprésnél fontos nyomás és húzás mozgásformát többféleképpen variáltam. A jobb- és baloldal közötti differenciákat kiküszöbölendő, magas hatékonyságú gyakorlatokat írtam elő.


Fókuszban volt a törzserő illetve az elülső, hátulsó és haránt irányú lánc támogatása is. Ezekhez gumiszalagot, GHD padot és egyéb speciális gyakorlatokat alkalmaztam. Ügyesség fejlesztéséhez agility étrát, minigátat, trx-et és jump boxot használtunk. Összességében az elmúlt 3 hónap alatt a lányok a Curling téli olimpiai sport sajátosságait alapul véve egy speciális terhelést kaptak, mellyel javult izomerejük, testösszetételük, stabilitásuk, mobilitásuk és állóképességük egyaránt.˝

Hajrá lányok, csak így tovább, hamarosan indulhatnak a jeges ezdések is!