2024 Prague MD Open beszámoló

A 2024/2025-ös szezon első WCT tornáját Prágában rendezték, ahol 3 magyar vegyes-páros is képviseltette magát. Ott volt a mezőnyben a Szurmay-Ferenci Héraklész Programban szereplő duó, illetve a felnőtt WCT Programon keresztül támogatott Joó-Kárász és a Kalocsai-van Dorp – Kalocsay páros is.

A versenyre egy elég jó nemzetközi mezőny jött össze, melyben a magyarok mellett szerepeltek a hazai csehek nagy számban 6 párossal, de indult finn, lengyel, német, norvég és spanyol vegyes-páros is. A verseny azonban nem a szokásos (Roztyly) prágai pályán, hanem a nemrég megnyílt, kétsávos Zbraslav-i pályán bonyolították le.

Az edzők beszámolója alapján a pályáról előzetesen nem tudtak sokat, csak a korábbi években itt játszó játékosok elmondására támaszkodhattak. A pálya kicsit kevesebb, mint 4 lábnyit fordult az egyik oldalon, a pálya közepén azonban kicsit kevesebbet, ezzel meg is gyűlt a baja a csapatoknak. A center line-n kifelé viszont olykor többet fordult a fordulósabb oldalon, mely szintén megoldandó feladatot jelentett.

A lebonyolítási rendszer elég szokatlan volt, a négy csapatos csoportok mérkőzései után a csoportelsők a csoportpár (A+B, C+D) negyedijével, a másodikok a harmadikokkal játszottak. A negyedik meccs után egy kvázi 8 csapatos csoport első három helyezettje jutott tovább mind a két csoportpárból. Az elsők egyenes ágon jutottak az elődöntőbe, a 2v3 meccsek győztesével játszottak itt, ezután döntő és bronzmérkőzés volt még.

A Szurmay-Ferenci párosnak nehéz jégen kellett helytállnia tapasztaltabb csapatokkal szemben és ezt most nem sikerült győzelemre váltaniuk. A csapatnak természetesen még a játék valamennyi elemében sokat kell fejlődnie (legyen szó csapatdinamikáról, zónázásról, taktikáról, vagy a mérkőzés alatti kommunikációról), de erre kiváló lehetőség a Héraklész Ifjúsági Élsport Program, ahol versenyről-versenyre nemzetközi ellenfelekkel és jégen tudnak pallérozódni.

A Joó-Kárász páros összesített eredménye 3 győzelem – 1 vereség lett, akik többek között a későbbi győztes Tuilakova-Totzek párossal is megmérkőztek. A páros végül a VII. helyen végzett, akikkel kapcsolatban így értékelt Kiss Zsolt a páros edzője:

„A páros alapvetően nem játszott rosszul, de pl. egy B-csoportos VB-n kevés ez a teljesítmény. Raul többször hibázta el a gyors take-outokat, ezzel sokszor megnehezítve az utolsó dobásokat. Linda már most bíztató formát mutatott, erre a női válogatott is alapozhat. A csapat kommunikációja jó volt, bár még van fejleszteni való, illetve a jégolvasásban is még kell fejlődni.

A Kalocsai-van Dorp – Kalocsay páros így értékelte a tornán való teljesítményüket:

„Az idei első WCT tornára úgy érkeztünk meg, hogy előtte sajnos nem volt lehetőségünk jelentős edzésmunkát végezni. Ennek következtében a mérkőzések inkább a nyári szünet utáni visszatérésről szóltak. A lengyel csapat több hetes felkészüléssel érkezett a tornára, ennek ellenére szoros küzdelem alakult ki. Mindkét csapat a Power Play során megszerezte a három pontot, ami azt jelenti, hogy jól kihasználtuk egymás hibáit.”

A második, Spanyolország elleni mérkőzésen az utolsó kő döntött, azonban az a kő túlpörgött, így az ellenfél egy pontot szerzett, és ezzel győzelmet aratott. A harmadik mérkőzésen sikerült győzelmet aratni a házigazda egyik szenior párosa ellen. A tornáról a Kalocsai-van Dorp – Kalocsay páros is sok tanulsággal távozott, melyet reméljük sikerül beépíteni a felkészülésük további szakaszában.