Ifjúsági szlovén edzőtábor

Szeptember 27-29. között Szlovéniában edzőtáboroztak ifjúsági játékosaink, köztük a Héraklész programban szereplő vegyes-párosunk is. A táborból sok-sok élménnyel és tapasztalattal távoztak a fiatalok, hiszen a hétvége során több edzőmeccset is játszottak a szlovén delegáltakkal.

A táborban a Héraklész program párosai, Máté Fruzsina – Rozgonyi Csaba és edzőik Nagy Gyöngyi és Rozgonyi Gergely vettek részt, valamint fiú csapatként az FTC Kids, Fóti Balázs, Liszi Renáta és Halász Csilla edzői támogtásával, lány csapatként pedig a Curling Girls játékosai, szintén Gyöngyi kíséretével.

A Magyar Curling Szövetség a Héraklész team költségeinek 100%-át (szállás, utazás, edzések, étkezés), míg az U15-ös Ifjúsági lány és fiú válogatott edzéseinek 100%-át és szállás (félpanzióval) költségeinek 90%-át fedezte.

Péntek:
A pénteki nap a kiutazással, majd edzésekkel folytatódott. A játékosok ismerkedtek a Planicai sícentrumban található curling pályával, mely az épület alatt, a föld alatt található. A gyerekek „garázsként” hivatkoztak a pályára az első pillantás után. 😊 Segített a feloldódásban, hogy a helyszínen már jártas szlovén gyerekek is csatlakoztak hozzájuk, akikkel a 2024. évi magyar rendezésű Olympic Hopes Nemzetközi Gyermekversenyen már megismerték egymást a fiatal sportolók.

Az edzések után a gyerekek, a szülők és edzőik a közeli Kranjska Gora Hotelben szálltak meg, mely tökéletes kényelmet nyújtott számukra, illetve jó alapjául szolgált a megfelelő regenerációhoz, hogy a másnapi edzőmeccseken jól teljesítsenek.

Szombat:
A második nap két jeges foglalkozásból állt: Az első, reggeli már két szlovén párossal és lány/fiú csapatokkal közösen zajlott. A technikai edzésen a kicsúszás, irányhoz csúszás és a kő elengedés technikáját csiszolták. Illetve a párosok kommunikációjának fejlesztésére játékos feladatokat végeztek.
A délutáni foglalkozáson edzőmérkőzések formájában fejlesztették a játékosok taktikai és kommunikációs tudását.

Vasárnap:
Vasárnap, a tábor utolsó napján edzőmérkőzések keretén belül a kezdő dobásokra és a tudatos játék építésére fókuszáltak a csapatok.

Fóti Balázs, az FTC kids csapatának edzője így számolt be a táborról:
“Nagy sikernek tartom az U15-ös szlovéniai edzőtábort. Én úgy látom, hogy a Ferencváros mindkét csapatában curlingező gyerekeknek nagy motivációt adott ez a pár nap utazás, lelkesek, ügyesek és fókuszáltak voltak az edzéseken és edzőmeccseken is, jól érezték magukat. Ehhez sokat tett hozzá, hogy a szülők, testvérek is itt voltak és mindenki élvezte ezt a hétvégét. Gyönyörű helyen voltunk Planican a síugró központban, ahol a világ második legmagasabb sírepülő sáncára is volt lehetőség feljutni, ami különleges élmény. A hotel és a félpanziós ellátás kifogástalan volt, jutott idő kirándulásra is a közeli Jasna tóhóz, de többen átmentek Tarvisioba egy autentikus olasz pizzára is.

Köszönöm minden szülőnek, a Ferencvárosnak és a Magyar Curling Szövetségnek a fiúk anyagi támogatását, enélkül ez nem sikerült volna. Úgy gondolom U15-ös nemzetközi versenyek hiányában érdemes folytatni ezt a kezdeményezést, a mi csapataink részéről hasonló lelkesedés várható, hiszen az élmények mellett rengeteg szakmai tapasztalattal tudtunk hazatérni egy ilyen edzőtáborból. A megszokott hazai jégtől eltérő körülményekhez történő alkalmazkodást tudták gyakorolni a fiúk, illetve a meccseken olyan csapat kommunikációs helyzetek, viselkedési elemek, reakciók történtek, amik edzés körülmények között nem jönnek elő, ugyanakkor nagy segítség a játékosoknak és az edzőknek is a további fejlődési irányok kijelölésében.”

Köszönjük a játékosok, a családjaik, az edzőik és a szlovén csapat közreműködését, hogy ilyen tartalmas és hatékony edzőtábort hozhattunk létre, ami mindenki javára és fejlődésére válhatott!

Mi lehetne jobb visszaigazolás, mint, hogy a gyerekek is így nyilatkoztak a hétvégéről:
“Nagyon jól éreztem magam Planicán, nekem ez volt az első külföldi utam curlingesként. A házigazda szlovén gyerekekkel az idei Olympic Hopes versenyen már találkoztam, akkor csapatban játszottam ellenük, most párosként. Ez a hétvége jó volt arra, hogy Csabóval jobban összeszokjunk, még csak néhány hónapja edzünk együtt. Az első napon még szokatlan volt nekem a pálya, ami sokkal gyorsabb, mint a kamaraerdei. A helyszín is nagyon tetszett, egy mélygarázsban volt a pálya, ahol mellettünk síeltek. Vasárnapra már sikerült a pályát is kiismerni, és egy jó edzőmeccset játszottunk a szlovén párossal.A hely ahol megszálltunk is nagyon tetszett, szépek voltak a hegyek. Sajnos az idő nem volt túl jó, pénteken és szombaton is sokat esett az eső. Vasárnapra jobb idő lett és egy közeli tóhoz is el tudtunk kirándulni a szabadidőnkben.” – Máté Fruzsina